Složení:
Nerafinovaný, sedimentovaný a jednou filtrovaný lněný olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel. Nevhodný pro použití v teplé kuchyni.
Původ semínek :
ČR, mikroregion Ostrožsko, Horňácko
Místo výroby oleje:
Olejarstvi.cz, Ing. Rostislav Ryšavý, lipov 437
Skladování:
Skladovat při teplotách do 8 st.C.
Způsob výroby:
Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybuje do 35 ºC a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.
Dle zákona 77/2003 sb. je olejem lisovaným za studena - olej získaný pouze mechanickými postupy vyluhování nebo
lisování bez tepelného ohřevu, které nevedou ke změnám charakteru oleje a pro jeho vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování.
Trvanlivost: 4 měsíce
Složení mastných kyselin v oleji:
- složení mastných kyselin (triglyceridů):
Nasycené mastné kyseliny (SAFA): 5- 7 %
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA):
- kyselina olejová: 15 - 25 %,
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA):
- kyselina linolová (označovaná také jako omega-6): 18 - 28 %
- kyselina α linolenová (označovaná také jako omega 3): 45 - 55 % (1)
Některé prospěšné účinky nenasycených mastných kyselin:
- “Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
při přívodu 10 g LA denně." - “Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
při přívodu 2 g ALA denně." - “Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina olejová je nenasycený tuk.” (Nařízení Komise (EU) č. 432/2012) (4)
Jméno značky: | Olejářství z Horňácka |
---|---|
Kategorie: | Olejářství z horňácka |
malé rodinné olejářství z Lipova lisuje oleje za studena mechanickým způsobem tak, aby byly zachovány výživné prospěšné látky. Všechna semínka pochází z Moravy. Konzumní oleje jsou prvotřídní kvality a pro obsah výživových látek se hodí zejména do studené kuchyně (řepkový olej i do teplé kuchyně).